SR
GR
RU
EN
DE
СВЈЕТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА
РЕЛИГИГИЈА ЗА МИР
Њујорк
Мај 19. 2004. године

Генерал мајор Вирџил Пакет
Командант стабилизационих снага у БиХ

Драги генерал мајоре Пакет,

Као генерални секретар Свјетске конференције религија за мир (Религије за мир), највеће свјетске коалиције великих религија повезаних сарадњом на пољу мира, обраћам Вам се поводом несрећних догађаја који су се десили у Српској православној парохији на Палама прошли мјесец.

Сасвим је јасно да је сваки вјерник свјестан да оптужени за ратне злочине треба бити ухапшен и доведен пред лице правде. Чланови Срске православне цркве се не разликују по овоме питању, чак су и излазили у сусрет међународној заједници у одређеним настојањима. Српска православна црква је остала непоколебљив заштитник демократије и људских права у врло тешким временима њене историје.

Брутални напад на парохију односно свештеника Јеремију Старовлаха, који је резултирао тешком рањавањем њега и његовог сина, јесте чин насиља који Религије за мир осуђују због недостатка поштовања према Цркви. Српска православна Црква је раније молила СФОР да их обавијести о акцији како би се сачувала светост цркве и безбједност људи. Прије 1. априла протојереј ставрофор Јеремија је рекао СФОР–у да су врата цркве увијек отворена, те да се све акције одвијају на прикладан и миран начин. Ови захтјеви су били игнорисани 1. априла и нажалост, резултирали озбиљним рањавањем свештеника и сина и великим оштећењем њихове парохије.

Међународна заједница мора сарађивати са Српском православном црквом како би се остварили циљеви које обје стране препознају као важне за правду, помирење и мир.

С поштовањем,

Вилијам Вендли
Генерални секретар


Сарајево 5. травња 2004.
Високопреосвећени Господине!

Посљедњих дана пратим немила догађања која одражавају тешко стање у нашој земљи. Након грубог напада и рањавања архијерејског намјесника сарајевског и протореја-ставрофора Јеремије Старовлаха и његовог сина, као и погођености цијеле обитељи, овим изражавам своју солидарност и близину са цијелом обитељи. Такођер изражавам и своју солидарност вјерничку и с Вама Метрополитом дабробосанским.
Уједињујем се у молитвама за здравље рањених и болесних, за смирај душе цијелој обитељи, а свима нама нека Бог удијели мир и стабилност. Посебно нека нам удијели сигурност и стабилност да можемо своје највеће кршћанске благдане достојно славити и у њима душу тјешити и вјеру јачати.
Користим да у овој тешкој ситуацији, захвалим на Ускрсној честитки, те и Вама и свим вјерницима зажелим древним покликом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Крист, који је на дан Ускрса донио свој мир ученицима, нека нам га удијели да завлада мир у душама, у обитељима и у овој земљи коју нам Бог додијели да на њој заједно живимо.

Ваш у ускрслом Кристу одани субрат

Винко кардинал Пуљић
надбискуп метрополит врхбосански


 

Бања Лука, 05.04.2004.

...Изражавам Вашој Вископреосвештености као и цијелом свештенству Митрополије дабробосанске, искрену кршћанску солидарност, молећи Вас да жртвама овог оружаног напада, оцу Јеремији, његовом сину Александру као и другим члановима његове обитељи пренесете обећање моје молитвене потпоре, да Господин милостиво погледа на њихова страдања и да их утјеши и окријепи у њиховим душевним болима и тјелесним патњама. А све који су проузроковали, наредили или чинили злодјела да потакне на обраћење....


Ваш у ускрслом Кристу брат
Фрањо Комарица, бискуп бањалучки

 

 

... Нико не оспорава мандат СФОР-а али у оквиру њега СФОР нема мандат да руши, убија и малтретира недужне људе ...


АМБАСАДОР СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ У БиХ
Г. Станимир Вукићевић

 


WCRP

Ваше Еминенције,

Пишем Вам у ово тешко вријеме саучествујући у болу ваше заједнице. Желим да вас увјерим да се Свјетска конференција религија за мир у потпуности залаже за добро Српске православне цркве. Као што знате, ми не подржавамо ни један облик насиља или напада на цркве и вјерске заједнице. Догађај на Палама, када су рањени архијерејски намјесник Јеремија Старовлах и његов син је врло узнемиравајући и ми се сви молимо за њихов опоравак.
Такође желим да пожелим Вама и вашим вјерницима срећан Васкрс. Ако постоји начин на који би вам могла бити од помоћи ја сам вам на располагању.

С миром и поштовањем,

Емили Кофман Крунић
Регионални директор, југоисточна Европа

 

 

 

Сарајево, 7. априла 2004.

Поштовани Митрополите,

Хтео бих да изразим дубоко жаљење у вези са инцидентом, који се десио рано ујутро1. априла о.г., када су војници СФОР-а у БиХ направили војну акцију у парохиском дому на Палама.
Знам да у току ове операције озбиљна рањавања задобили су парох локалне Православне цркве отац Јеремија и његов син Александар, који се још увијек налазе у критичном стању.
Обишао сам парохиски дом 2. априла о.г., видео како озбиљно су оштећени кућа пароха и зграда цркве. У своје име и у име Руске Федерације изразио сам забринутост због тога, да такве акције од стране СФОР-а неће допринети обезбеђивању међуспбног разумевања и даљњој стабилизацији ситуације у земљи.
Изражавам наду да ће отац Јеремија и његов син Александар се опоравити.
Увјерен сам да ћете увијек имати моју подршку, као и подршку моје земље и Руске Православне Цркве.

С поштовањем,

Амбасадор Руске Федерације
У Босни и Херцеговини А. Гришченко

 
РЕПУБЛИКА СРПСКА
ВЛАДА
Кабинет Предсједника

Бања Лука, 07.04.2004.

...Носиоци јавних функција у Републици Српској јасно и недвосмислено су рекли шта мисле о бруталности и бестијалности онога што се десило на Палама.... Напомињем да овакве реакције нису изостајале ни у ранијим случајевима када су наши храмови били мета варварског односа и скрнављења као што је то био случај у Српском Горажду, Челебићу код Србиња, јануарског упада у исти храм и парохијски дом у Палама, храмова у Херцеговини, на Равној Романији и да не набрајам даље...

Предсједник Владе
Др Драган Микеревић

 

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА
ВЛАДА
Министарство просвјете и културе
Секретаријат за вјере

Бања Лука 04.04.2004.

...изражава дубоко згражавање и запрепаштење...

Директор секретаријата
Душан Антељ

 


Ваше Високопреосвештенство,

Са великом тугом и болом у души у ове дане Свете Четрдесетнице примили смо тужну вест да су у Палама "у ноћи тамној" англосаксонске хорде обесветиле Светињу Господњу и тешко ранили Високопречасног протојереја Јеремију и сина му Александра, катихету и студента наше Духовне Академије у Србињу.
Примите Високопреосвећени моје најискреније саучешће које пренесите и протиној часној породици.
Молим се Богу и Господу нашем - спомен чијих страдања управо се сећамо ових дана пред Његово славно и спасоносно Васкрсење. Нека Он што пре зацели дубоке ране задобијене «от рук злодјеје» које у наше време широм планете сеју немир, смрт, пљачку и пустош.
Желимо Вама и свим Вашим епархиотима срећне и Богом благословене светле празнике Христовог и нашег Васкрсења.

Христос Воскресе!

Са особитим поштовањем,

Вашег Високопреосвештенства одано чадо,

Београд,
Пред Васкрс 2004. године.
протојереј Др Радомир Поповић
професор Духовне Академије у Србињу

 

 

СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА
ГЛАВНИ ОДБОР

Бања Лука 06.априла 2004. године

...СДС осуђује брутално угрожавање живота свештеника Јеремије Старовлаха и његовог сина Александра, и тражи одгопворност актера и претпостављених команди СФОР за вандалско дивљање над свештеницима Српске православне цркве. Не може се негирати одговорност за угрожавање невиних живота чак ни у вршењу легалног мандата.
Коначно је дошло вријеме да своју одговорност за бруталности понесу и представници међународне заједнице...

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА
СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ 

ПРАВОСЛАВНО АРХИЈЕРЕЈСКО
НАМЈЕСНИШТВО БОКОКОТОРСКО

Котор, 1. априла 2004.

...Овај вандалски упад у парохијски дом на Палама доживљавамо као атак на све свештенике Српске православне цркве...
...Оцу Јеремији и његовом сину Александру желимо брзо оздрављење, молимо се Богу за њих заједно са Косовским страдалницима, а породици Старовлах и свим Србима који стоје на њиховој страни разборитост, али и храброст да се суоче са злом које хоће да затре све што је српско.

ЗА СВЕШТЕНСТВО СРПСКОГ ПРИМОРЈА
АРХИЈЕРЕЈСКИ НАМЈЕСНИК БОКОКОТОРСКИ

протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић


 

ЗАВИЧАЈНИ КЛУБ "ИЛИЈАШ"
Бијељина
02.04.2004. године

...Дирнути у дно душе јучерашњим догађајем, тешког и бруталног рањавања од стране СФОР-а, бившег илијашког свештеника Јеремије Старовлаха и његовог сина Александра...
...Најискреније жеље за брз опоравак оца Јеремије и његовог сина Александра, пренесите њиховој супрузи и мајци Виторки...

Предсједник клуба:
Спасоје Пртвар

 
Почетна страна
| Фото документација | Изјаве и утисци | Активности Цркве | Реакције | О медијима